Ове године је у братству храма Вазнесења Господњег у Жаркову сазрела идеја да се организује редовно годишње духовно сабрање у част сећања на првог пароха жарковачког о. Милорада Павловића. После консултације са Његовом Светошћу добијен је благослов да то буде у недељу у јуну месецу. Братство је стога одлучило да тај догађај буде 15. јуна ове године, односно на Петрове покладе, и да дан уочи Петровог поста буде одређен убудуће за ту прилику.

Овогодишње сабрање на Петровске покладе је наравно, почео са Светом Литургијом, у чијем наставку је одслужен парастос за све свештенике који су служили у нашем храму и ктиторе и приложнике, а који су се упокојили. У наставку парастоса свештенство и народ су отишли до гроба проте Милорада Павловића, где је одслужен помен.

 

 

Увече, у 18 часова истог дана, у порти нашег храма је одржан богат културно-уметнички духовни програм под називом "Хришћанско слово". Идеја је нашег братства да сваке године представимо по једног издавача књига православне тематике и његова издања, уз пропратно учешће разних хорова и солиста. Избор за ову прву годину је пао на издавача "Чувари" и његова издања, са нагласком на књигу "Несвети, а свети", која је преведена на готово све европске језике и доживела милионски тираж за веома кратко време.

 

 

У овој књизи и другим издањима куће "Чувари" говорили су јеромонах Игнатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира Московске патријаршије и уредник портала Православие.ру; презвитер Далибор Стојадиновић, парох храма Свете Тројице у Земуну; Дејан Павловић, уредник издавачке куће "Чувари" и презвитер Оливер Суботић испред нашег братства.

У наставку је уприличен богат и садржајан културно-уметнички програм музичког типа. Наступили су: народни гуслар Драшко Малиџан, византијски хор "Мојсије Петровић", певница Храма Светог Саве, руски ансамбл "Росс", дечији хор "Свети Симеон Богопримац" из Котежа и Небојша Мастиловић из групе "Пирг".

Посећеност овог догађаја је била изузетна - није било довољно клупа и столица за све посетиоце и многи су све време стајали. Цео догађај је најављен преко државне телевизије (емисија "Жикина Шареница") и преко радија Слово љубве.

 

 

 

Спољни линкови:

Текст оца Оливера Суботићa „Хришћанско слово“ у Жаркову.

 

 


Православно Хришћанство