При храму Вазнесења Господњег у Жаркову служе следећи свештенослужитељи:

Протојереј-ставрофор Бранко Митровић - парох II жарковачке парохије. Рођен је у Слијепчевићима (Брчко) у Републици Српској, 25. фебруара 1956. године. Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену је завршио 1977. године, а Богословски факултет у Београду 1985. године. Радио је једно време у рачуноводству ПУО и на Богословском факултету у Београду на месту секретара и благајника. У чин ђакона је рукоположен 20. 9. 1987. г. у манастиру Раиновцу од стране блаженопочившег патријарха Германа, а у чин презвитера дан касније, од стране викарног епископа др Данила Крстића. Старешина храма Вазнесења Господњег у Жаркову је од 1. јануара 1990. године. Правом ношења напрсног крста одликован је 1. априла 2007. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла. На место архијерејског намесника београдско-посавског је постављен 15. јануара 2008. године. Отац је троје деце.

 

Протојереј-ставрофор Милан Виленица - парох III жарковачке парохије. Рођен је у месту Мали Обљај код Глине 26. септембра 1958. године. Београдску богословију је завршио 1979. Радио је на месту економа Богословије у периоду од 1979. до1990. године. У чин ђаконa је рукоположен на Ивањдан 1987. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Германа, а у чин презвитера на Илиндан исте године, од стране викарног епископа Митрофана. За рад на изградњи храмова св. Прокопија на Орловачи и Св. Луке у Кошутњаку одликован је чином протојереја-ставрофора од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла на празник св. Луке 2006. године. Био је први старешина те две цркве, а и данас обавља дужност старешине храма на Орловачи. Дана 10. маја 2013. године, наставни савет Београдске богословије га је прогласио за великог добротвора ове установе и доделио му посебну повељу. Сада се труди и око изградње храма Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса (Рупчине). Отац је троје деце.

 

Презвитер Оливер Суботић - парох V жарковачке парохије. Рођен је у Новој Вароши 24. фебруара 1977. године. После завршене природно математичке гимназије је дипломирао на Факултету организационих наука (2004), Богословском факултету у Београду (2005), а докторирао је на Филозофском факултету у Београду (2011). У чин ђакона је рукоположен 22. јануара 2008. године од стране митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а у чин презвитера на Богојављење 2011. године од стране патријарха српског Г. Иринеја. У периоду од 2005. - 2007. је радио на Православном богословском факултету у Београду на пољу информатичких делатности, за главног и одговорног уредника Православног мисионара је постављен крајем 2007. године, а за управника Центра за проучавање и употребу савремених технологија 2008. године. Верску наставу је предавао у Деветој београдској и Рачунарској гимназији. Од 2008. до 2014. године био је стручни сарадник на пољу унапређења верске наставе Архиепископије београдско-карловачке. За заменика мандатног епископа задуженог за надзор над Мисионарским одељењем СПЦ постављен је 2015. године. Отац је троје деце.

 

Презвитер Небојша Милићевић - парох IV жарковачке парохије. Рођен је 7. марта 1980. године у Градачцу (БиХ). Основну школу је завршио у Београду, а затим петоразредну богословију на Цетињу. Студије на Богословском Институту у Београду завршава 2005. године, после чега наставља своје школовање на Православном богословском факултету у Београду. Од 2005. до 2010. године је предавао верску наставу у основним школама „Аца Милосављевић” у Рушњу и „Коста Абрашевић” у Реснику. У чин ђакона је рукоположен 30. октобра 2011. године од стране Патријарха српског Г. Иринеја у храму Св. Вазнесења Господњег у Жаркову, што је прво рукоположење у овом храму од када је саграђен. У чин презвитера је рукоположен у недељу 25. октобра 2015. године такође од стране Патријарха српског Г. Иринеја у истом храму. Познат је као један од најбољих појаца Српске Православне Цркве. Отац је троје деце.

 

Презвитер Александар Јовановић – парох I жарковачке парохије. Рођен је 14. јануара 1976. године у Крушевцу. Основну и нижу музичку школу завршава у родном граду, а потом Богословију Светог Саве у Београду 1996. Православни богословски факултет је завршио у Београду. Био је члан хора Мојсије Петровић од 1996. до 2012. године. Од 2009. је пратећи вокал у бенду Балканополис, под руководством уметника Слободана Тркуље. Први појац (ламбардариј) леве певнице манастира Хиландар постаје 2006. године. Од 2012. пева у Београдском мушком хору, под руководством ђакона Владимира Руменића. Учесник је већег броја важних пројеката који се тичу духовно – културне обнове нашег народа. У стручним круговима важи за једног од најбољих појаца у Српској Православној Цркви. У чин ђакона је рукоположен 25. октобра 2015, а у чин презвитера 8. августа 2016. године. Отац је четворо деце.

 

Ђакон Марко Станковић – ђакон при жарковачком храму. Рођен је 09. фебруара 1986. године у Београду. Основну школу завршава у Београду, после које, до 2005. године, учи у богословији „Светог Петра Цетињског“. Студирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и радио као појац, црквењак и помоћник при храму Св. Петке на Чукаричкој падини. Од 8. августа 2016. године, ђакон је при нашем светом храму. Још један је појац прелепог гласа. Отац је двоје деце.

 

 

Од 1938. године, када је изграђен овај свети храм, служили су:

 • Протојереј-ставрофор Милорад Павловић
 • Протојереј Богдан Пузић
 • Протојереј Блажо Војводић
 • Протојереј-ставрофор Милан Ђуричић
 • Протојереј-ставрофор Благоје Крупниковић
 • Протојереј Чедомир Грујичић
 • Протојереј-ставрофор Васо Пејовић
 • Протојереј-ставрофор Дмитар Новчић
 • Протојереј Милорад Симић
 • Презвитер Јован Милановић
 • Презвитер Јован Љубичић

 

Православно Хришћанство