Братство храма

При храму Вазнесења Господњег у Жаркову служе следећи свештенослужитељи:

Протојереј-ставрофор Бранко Митровић

Протојереј-ставрофор
Бранко Митровић​

Парох II жарковачке парохије. Рођен је у Слијепчевићима (Брчко) у Републици Српској, 25. фебруара 1956. године. Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену је завршио 1977. године,

а Богословски факултет у Београду 1985. године. Радио је једно време у рачуноводству ПУО и на Богословском факултету у Београду на месту секретара и благајника. У чин ђакона је рукоположен 20. 9. 1987. г. у манастиру Раиновцу од стране блаженопочившег патријарха Германа, а у чин презвитера дан касније, од стране викарног епископа др Данила Крстића. Старешина храма Вазнесења Господњег у Жаркову је од 1. јануара 1990. године. Правом ношења напрсног крста одликован је 1. априла 2007. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла. На место архијерејског намесника београдско-посавског је постављен 15. јануара 2008. године. Отац је троје деце.

Протојереј-ставрофор Милан Виленица

Протојереј-ставрофор
Милан Виленица

Парох III жарковачке парохије. Рођен је у месту Мали Обљај код Глине 26. септембра 1958. године. Београдску богословију је завршио 1979.

Радио је на месту економа Богословије у периоду од 1979 до 1990 године. У чин ђаконa је рукоположен на Ивањдан 1987. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Германа, а у чин презвитера на Илиндан исте године, од стране викарног епископа Митрофана. За рад на изградњи храмова св. Прокопија на Орловачи и Св. Луке у Кошутњаку одликован је чином протојереја-ставрофора од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла на празник св. Луке 2006. године. Био је први старешина те две цркве, а и данас обавља дужност старешине храма на Орловачи.

Дана 10. маја 2013. године, наставни савет Београдске богословије га је прогласио за великог добротвора ове установе и доделио му посебну повељу. Сада се труди и око изградње храма Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса (Рупчине). Отац је троје деце.

Презвитер Небојша Милићевић

Презвитер
Небојша Милићевић

Парох IV жарковачке парохије. Рођен је 7. марта 1980. године у Градачцу (БиХ). Основну школу је завршио у Београду, а затим петоразредну богословију на Цетињу.

Студије на Богословском Институту у Београду завршава 2005. године, после чега наставља своје школовање на Православном богословском факултету у Београду. Од 2005. до 2010. године је предавао верску наставу у основним школама „Аца Милосављевић” у Рушњу и „Коста Абрашевић” у Реснику. У чин ђакона је рукоположен 30. октобра 2011. године од стране Патријарха српског Г. Иринеја у храму Св. Вазнесења Господњег у Жаркову, што је прво рукоположење у овом храму од када је саграђен. У чин презвитера је рукоположен у недељу 25. октобра 2015. године такође од стране Патријарха српског Г. Иринеја у истом храму. Познат је као један од најбољих појаца Српске Православне Цркве. Отац је троје деце.

Презвитер Александар Јовановић

Презвитер
Александар Јовановић

Парох I жарковачке парохије. Рођен је 14. јануара 1976. године у Крушевцу. Основну и нижу музичку школу завршава у родном граду, а потом Богословију Светог Саве у Београду 1996. 

Православни богословски факултет је завршио у Београду. Био је члан хора Мојсије Петровић од 1996. до 2012. године. Од 2009. је пратећи вокал у бенду Балканополис, под руководством уметника Слободана Тркуље. Први појац (ламбардариј) леве певнице манастира Хиландар постаје 2006. године. Од 2012. пева у Београдском мушком хору, под руководством ђакона Владимира Руменића. Учесник је већег броја важних пројеката који се тичу духовно – културне обнове нашег народа. У стручним круговима важи за једног од најбољих појаца у Српској Православној Цркви. У чин ђакона је рукоположен 25. октобра 2015, а у чин презвитера 8. августа 2016. године. Отац је четворо деце.

Презвитер Марко Станковић

Презвитер
Марко Станковић

Парох V жарковачке парохије. Рођен је 09. фебруара 1986. године у Београду.

Основну школу завршава у Београду, после које, до 2005. године, учи у богословији „Светог Петра Цетињског“. Студирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и радио као појац, црквењак и помоћник при храму Св. Петке на Чукаричкој падини. У чин ђакона је рукоположен 8. августа 2016. године, а у чин презвитера 16. фебруара 2020. године.  Још један је појац прелепог гласа. Отац је двоје деце.

Ђакон Миланко Костић

Ђакон
Миланко Костић

Ђакон при жарковачком храму. Рођен је у Глини(Банија) у Републици Хрватској, 01. септембра 1987. године. Основну школу је завршио у Лесковцу.

Богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима је завршио 2006. године. Отац је једном детету. Основне студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду је завршио 2011. године, а мастер студије 2016. године. Након тога је радио као појац и помоћник у Храму Светог великомученика Георгија  на Бановом Брду. У другу недељу Божићног поста, 08. децембра 2019. године, на празнике Светог свештеномученика Климента и Оданија Ваведења рукоположен у чин ђакона од стране Патријарха српског Г. Г. Иринеја. Од 01. марта 2020. године је ђакон у нашем храму. Отац је једног детета.

Од 1938. године (када је изграђен овај свети храм), служили су следећи свештеници:

 • Протојереј-ставрофор Милорад Павловић
 • Протојереј Богдан Пузић
 • Протојереј Блажо Војводић
 • Протојереј-ставрофор Милан Ђуричић
 • Протојереј-ставрофор Благоје Крупниковић
 • Протојереј Чедомир Грујичић
 • Протојереј-ставрофор Васо Пејовић
 • Презвитер Јован Милановић
 • Презвитер Јован Љубичић
 • Протојереј-ставрофор Дмитар Новчић
 • Протојереј Милорад Симић
 • Презвитер Оливер Суботић

Презвитер Оливер Суботић био је парох V жарковачке парохије. Рођен је у Новој Вароши 24. фебруара 1977. године. После завршене природно математичке гимназије је дипломирао на Факултету организационих наука (2004), Богословском факултету у Београду (2005), а докторирао је на Филозофском факултету у Београду (2011). У чин ђакона је рукоположен 22. јануара 2008. године од стране митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а у чин презвитера на Богојављење 2011. године од стране патријарха српског Г. Иринеја. У периоду од 2005. – 2007. је радио на Православном богословском факултету у Београду на пољу информатичких делатности, за главног и одговорног уредника Православног мисионара је постављен крајем 2007. године, а за управника Центра за проучавање и употребу савремених технологија 2008. године. Верску наставу је предавао у Деветој београдској и Рачунарској гимназији. Од 2008. до 2014. године био је стручни сарадник на пољу унапређења верске наставе Архиепископије београдско-карловачке. За заменика мандатног епископа задуженог за надзор над Мисионарским одељењем СПЦ постављен је 2015. године. Отац је троје деце. У нашем храму је служио до 31. јануара 2020. године, а од 1. фебруара 2020. је свештеник при храму Светог Александра Невског на Дорћолу у Београду.