Братство храма

При храму Вазнесења Господњег у Жаркову служе следећи свештенослужитељи:

Протојереј-ставрофор Бранко Митровић
Парох II жарковачке парохије. Рођен је у Слијепчевићима (Брчко) у Републици Српској, 25. фебруара 1956. године.
Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену је завршио 1977. године, а Богословски факултет у Београду 1985. године. Радио је једно време у рачуноводству ПУО и на Богословском факултету у Београду на месту секретара и благајника. У чин ђакона је рукоположен 20. 9. 1987. г. у манастиру Раиновцу од стране блаженопочившег патријарха Германа, а у чин презвитера дан касније, од стране викарног епископа др Данила Крстића. Старешина храма Вазнесења Господњег у Жаркову је од 1. јануара 1990. године. Правом ношења напрсног крста одликован је 1. априла 2007. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла. На место архијерејског намесника београдско-посавског је постављен 15. јануара 2008. године. Отац је троје деце.
Протојереј-ставрофор Милан Виленица
Парох III жарковачке парохије. Рођен је у месту Мали Обљај код Глине 26. септембра 1958. године. Београдску богословију је завршио 1979.
Радио је на месту економа Богословије у периоду од 1979 до 1990 године. У чин ђаконa је рукоположен на Ивањдан 1987. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Германа, а у чин презвитера на Илиндан исте године, од стране викарног епископа Митрофана. За рад на изградњи храмова св. Прокопија на Орловачи и Св. Луке у Кошутњаку одликован је чином протојереја-ставрофора од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла на празник св. Луке 2006. године. Био је први старешина те две цркве, а и данас обавља дужност старешине храма на Орловачи. Дана 10. маја 2013. године, наставни савет Београдске богословије га је прогласио за великог добротвора ове установе и доделио му посебну повељу. Сада се труди и око изградње храма Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса (Рупчине). Отац је троје деце.
Јереј-Небојша-Милићевић
Парох IV жарковачке парохије. Рођен је 7. марта 1980. године у Градачцу (БиХ).
Основну школу је завршио у Београду, а затим петоразредну богословију на Цетињу. Студије на Богословском Институту у Београду завршава 2005. године, после чега наставља своје школовање на Православном богословском факултету у Београду. Од 2005. до 2015. године је предавао верску наставу у основним школама „Аца Милосављевић” у Рушњу и „Коста Абрашевић” у Реснику. У чин ђакона је рукоположен 30. октобра 2011. године од стране Патријарха српског Г. Иринеја у храму Св. Вазнесења Господњег у Жаркову, што је прво рукоположење у овом храму од када је саграђен. У чин презвитера је рукоположен у недељу 25. октобра 2015. године такође од стране Патријарха српског Г. Иринеја у истом храму. Познат је као један од најбољих појаца Српске Православне Цркве. Отац је троје деце.
Презвитер Александар Јовановић
Парох I жарковачке парохије. Рођен је 14. јануара 1976. године у Крушевцу.
Основну и нижу музичку школу завршава у родном граду, а потом Богословију Светог Саве у Београду 1996. Православни богословски факултет је завршио у Београду. Био је члан хора Мојсије Петровић од 1996. до 2012. године. Од 2009. је пратећи вокал у бенду Балканополис, под руководством уметника Слободана Тркуље. Први појац (ламбардариј) леве певнице манастира Хиландар постаје 2006. године. Од 2012. пева у Београдском мушком хору, под руководством ђакона Владимира Руменића. Учесник је већег броја важних пројеката који се тичу духовно – културне обнове нашег народа. У стручним круговима важи за једног од најбољих појаца у Српској Православној Цркви. У чин ђакона је рукоположен 25. октобра 2015, а у чин презвитера 8. августа 2016. године. Отац је четворо деце.
јереј-Марко-Станковић
Парох V жарковачке парохије. Рођен је 09. фебруара 1986. године у Београду.
Основну школу завршава у Београду, после које, до 2005. године, учи у богословији „Светог Петра Цетињског“. Студирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и радио као појац, црквењак и помоћник при храму Св. Петке на Чукаричкој падини. У чин ђакона је рукоположен 8. августа 2016. године, а у чин презвитера 16. фебруара 2020. године.  Још један је појац прелепог гласа. Отац је двоје деце.
јереј Марко Либерато-Влачић
Парох VI жарковачке парохије. Рођен је 23. јуна 1982. године у Београду.
Основну школу „Стеван Сремац“ је завршио у Добановцима, а Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу 2001. године. На Православном богословском факултету у Београду је дипломирао 2011. године. У свештени чин ђакона рукоположио га је Епископ ремезијански Г. Стефан 13. септембра 2020. године у Жарковачком храму. У чин јереја је рукоположен, такође од стране Владике Стефана 18. октобра 2020. године у малом Храму Светога Саве на Врачару. Од 01. новембра је распоређен на новонасталу шесту жарковачку парохију при Храму Сабора Светога Јована Крститеља у насељу Макишке терасе. Отац је четворо деце.
јереј Стеван Јовановић
Свештеник при нашем храму. Рођен 24. јуна 1983. године у Београду.
Основну школу је завршио у Београду. Полазник Истраживачке станице „Петница“ од 1998. до 2002. године. Геолошку и хидрометеоролошку школу „Милутин Миланковић“ у Београду, завршио 2002. године. Исте године је уписао Рударско геолошки факултет Универзитета у Београду, а 2003. године је уписао философско-патролошки смер на Православном богословском факултету. Звање „Диплимирани теолог – мастер“ је стекао 2010. године. У Архиепископији београдско-карловачкој предаје Верску наставу од 2009. године. 2010. године је од стране Одбора за верску наставу добио признање за ангажман на плану Верске наставе. Исте године постаје члан Медијског тима Канцеларије за верску наставу. Од 2011. године је укључен у рад Канцеларије за верску наставу АЕМ на унапређењу наставног плана и програма Православног катихизиса. 2013. године је проглашен за координатора Одељења за дијалог у култури, при Канцеларију за Верску наставу. Исте године постаје члан Одбора за верску наставу АЕМ. 2014. године је укључен у рад Одбора за израду новог Наставног плана и програма за Православни катихизис при Комисији за унапређење црквене просвете Светог Архијерејског Сабора СПЦ. Одлуком Светог Архијерејског Синода СПЦ, 2014. године је постао члан Мисинарског одељења СПЦ при САС СПЦ. У свештени чин ђакона је рукоположен 20. септембра 2020. године на празник Светог мученика Созонта у Цркви Свете Тројице у Ритопеку од стране Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског Г. Г. Стефана. У чин јереја рукоположен је у Недељу Православља, 05. марта 2023. године у Храму Светога Саве на Врачаре од стране Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија. Отац је двоје деце.
ђакон Лука Тазић

Ђакон

Лука Тазић

Ђакон при нашем храму. Рођен 26.12.1992. у Београду.
Основну школу је завршио у Београду, а потом и Богословију Светог Јована Златоустог у Крагујевцу 2013. године. Православни Богословски Факултет у Београду завршио је 2018. године. Радио као помоћник при свом парохијском храму Светог Георгија на Бановом брду, где је био редован на богослужењима. Од 2019. године ради као вероучитељ у основној школи „Никола Тесла“ у Раковици, где и даље ради. У чин ђакона рукоположен је 05.02.2023. године од стране Епископа Доситеја викара Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија.
Протојереј-ставрофор Бранко Митровић

Протојереј-ставрофор
Бранко Митровић​

Парох II жарковачке парохије. Рођен је у Слијепчевићима (Брчко) у Републици Српској, 25. фебруара 1956. године. Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену је завршио 1977. године,

а Богословски факултет у Београду 1985. године. Радио је једно време у рачуноводству ПУО и на Богословском факултету у Београду на месту секретара и благајника. У чин ђакона је рукоположен 20. 9. 1987. г. у манастиру Раиновцу од стране блаженопочившег патријарха Германа, а у чин презвитера дан касније, од стране викарног епископа др Данила Крстића. Старешина храма Вазнесења Господњег у Жаркову је од 1. јануара 1990. године. Правом ношења напрсног крста одликован је 1. априла 2007. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла. На место архијерејског намесника београдско-посавског је постављен 15. јануара 2008. године. Отац је троје деце.

Протојереј-ставрофор Милан Виленица

Протојереј-ставрофор
Милан Виленица

Парох III жарковачке парохије. Рођен је у месту Мали Обљај код Глине 26. септембра 1958. године. Београдску богословију је завршио 1979.

Радио је на месту економа Богословије у периоду од 1979 до 1990 године. У чин ђаконa је рукоположен на Ивањдан 1987. од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Германа, а у чин презвитера на Илиндан исте године, од стране викарног епископа Митрофана. За рад на изградњи храмова св. Прокопија на Орловачи и Св. Луке у Кошутњаку одликован је чином протојереја-ставрофора од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла на празник св. Луке 2006. године. Био је први старешина те две цркве, а и данас обавља дужност старешине храма на Орловачи.

Дана 10. маја 2013. године, наставни савет Београдске богословије га је прогласио за великог добротвора ове установе и доделио му посебну повељу. Сада се труди и око изградње храма Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса (Рупчине). Отац је троје деце.

Јереј-Небојша-Милићевић

Парох IV жарковачке парохије. Рођен је 7. марта 1980. године у Градачцу (БиХ). Основну школу је завршио у Београду, а затим петоразредну богословију на Цетињу.

Студије на Богословском Институту у Београду завршава 2005. године, после чега наставља своје школовање на Православном богословском факултету у Београду. Од 2005. до 2015. године је предавао верску наставу у основним школама „Аца Милосављевић” у Рушњу и „Коста Абрашевић” у Реснику. У чин ђакона је рукоположен 30. октобра 2011. године од стране Патријарха српског Г. Иринеја у храму Св. Вазнесења Господњег у Жаркову, што је прво рукоположење у овом храму од када је саграђен. У чин презвитера је рукоположен у недељу 25. октобра 2015. године такође од стране Патријарха српског Г. Иринеја у истом храму. Познат је као један од најбољих појаца Српске Православне Цркве. Отац је троје деце.

Презвитер Александар Јовановић

Парох I жарковачке парохије. Рођен је 14. јануара 1976. године у Крушевцу. Основну и нижу музичку школу завршава у родном граду, а потом Богословију Светог Саве у Београду 1996. 

Православни богословски факултет је завршио у Београду. Био је члан хора Мојсије Петровић од 1996. до 2012. године. Од 2009. је пратећи вокал у бенду Балканополис, под руководством уметника Слободана Тркуље. Први појац (ламбардариј) леве певнице манастира Хиландар постаје 2006. године. Од 2012. пева у Београдском мушком хору, под руководством ђакона Владимира Руменића. Учесник је већег броја важних пројеката који се тичу духовно – културне обнове нашег народа. У стручним круговима важи за једног од најбољих појаца у Српској Православној Цркви. У чин ђакона је рукоположен 25. октобра 2015, а у чин презвитера 8. августа 2016. године. Отац је четворо деце.

Презвитер Марко Станковић

Парох V жарковачке парохије. Рођен је 09. фебруара 1986. године у Београду.

Основну школу завршава у Београду, после које, до 2005. године, учи у богословији „Светог Петра Цетињског“. Студирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и радио као појац, црквењак и помоћник при храму Св. Петке на Чукаричкој падини. У чин ђакона је рукоположен 8. августа 2016. године, а у чин презвитера 16. фебруара 2020. године.  Још један је појац прелепог гласа. Отац је двоје деце.

јереј Марко Либерато-Влачић

Парох VI жарковачке парохије. Рођен је 23. јуна 1982. године у Београду.

Основну школу „Стеван Сремац“ је завршио у Добановцима, а Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу 2001. године. На Православном богословском факултету у Београду је дипломирао 2011. године.

У свештени чин ђакона рукоположио га је Епископ ремезијански Г. Стефан 13. септембра 2020. године у Жарковачком храму. У чин јереја је рукоположен, такође од стране Владике Стефана 18. октобра 2020. године у малом Храму Светога Саве на Врачару.

Од 01. новембра је распоређен на новонасталу шесту жарковачку парохију при Храму Сабора Светога Јована Крститеља у насељу Макишке терасе.

Отац је четворо деце.

ђакон Стеван

Ђакон при нашем храму. Рођен 24. јуна 1983. године у Београду. Основну школу је завршио у Београду. Полазник Истраживачке станице „Петница“ од 1998. до 2002. године. Геолошку и хидрометеоролошку школу „Милутин Миланковић“ у Београду, завршио 2002. године. Исте године је уписао Рударско геолошки факултет Универзитета у Београду, а 2003. године је уписао философско-патролошки смер на Православном богословском факултету. Звање „Диплимирани теолог – мастер“ је стекао 2010. године.

У Архиепископији београдско-карловачкој предаје Верску наставу од 2009. године.
2010. године је од стране Одбора за верску наставу добио признање за ангажман на плану Верске наставе. Исте године постаје члан Медијског тима Канцеларије за верску наставу.
Од 2011. године је укључен у рад Канцеларије за верску наставу АЕМ на унапређењу наставног плана и програма Православног катихизиса.
2013. године је проглашен за координатора Одељења за дијалог у култури, при Канцеларију за Верску наставу. Исте године постаје члан Одбора за верску наставу АЕМ.
2014. године је укључен у рад Одбора за израду новог Наставног плана и програма за Православни катихизис при Комисији за унапређење црквене просвете Светог Архијерејског Сабора СПЦ.
Одлуком Светог Архијерејског Синода СПЦ, 2014. године је постао члан Мисинарског одељења СПЦ при САС СПЦ.

У свештени чин ђакона је рукоположен 20. септембра 2020. године на празник Светог мученика Созонта у Цркви Свете Тројице у Ритопеку од стране Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског Г. Г. Стефана.

Отац је двоје деце.

Од 1938. године (када је изграђен овај свети храм), служили су следећи свештеници:

Презвитер Оливер Суботић био је парох V жарковачке парохије. Рођен је у Новој Вароши 24. фебруара 1977. године. После завршене природно математичке гимназије је дипломирао на Факултету организационих наука (2004), Богословском факултету у Београду (2005), а докторирао је на Филозофском факултету у Београду (2011). У чин ђакона је рукоположен 22. јануара 2008. године од стране митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а у чин презвитера на Богојављење 2011. године од стране патријарха српског Г. Иринеја. У периоду од 2005. – 2007. је радио на Православном богословском факултету у Београду на пољу информатичких делатности, за главног и одговорног уредника Православног мисионара је постављен крајем 2007. године, а за управника Центра за проучавање и употребу савремених технологија 2008. године. Верску наставу је предавао у Деветој београдској и Рачунарској гимназији. Од 2008. до 2014. године био је стручни сарадник на пољу унапређења верске наставе Архиепископије београдско-карловачке. За заменика мандатног епископа задуженог за надзор над Мисионарским одељењем СПЦ постављен је 2015. године. Отац је троје деце. У нашем храму је служио до 31. јануара 2020. године, а од 1. фебруара 2020. је свештеник при храму Светог Александра Невског на Дорћолу у Београду.

Летњи режим служења
Од 01. јула до 31. августа

Недељом и празницима
Свету Литургију ћемо
служити са почетком
у 9 часова

Братство храма