Додела награде „Матија Бан“ протојереју-ставрофору Милану Виленици

Дана 28. децембра 2022. године у сали Културног центра Чукарица, Градска Општина Чукарица обележила је Дан општине и том приликом уручила награде чукаричанима који су се током 2022. године посебно истакли у областима привреде, науке, културе, спорта, образовања и васпитања, здравствене, социјалне и дечије заштите, уметности, очувања животне средине и другим.
Централни догађај прославе је био додела најпрестижније општинске награде која носи назив по истакнутом српском политичару, професору, ерудити, дипломати и оснивачу Националног покрета Срба у Дубровнику Матији Бану који је део свога живота провео на Чукарици и по коме је насеље Баново брдо добило име.
Ова награда се традиционално додељује од 1995. године. На седници Скупштине Градске Општине Чукарица одржаној 10. новембра 2022. године на основу Статута, а на предлог Православног спортског друштва „Света Србија“ за постигнуте резултате у раду, овогодишњу награду доделила високо-пречасном оцу протојереју-ставрофору Милану Виленици, пароху III жарковачке парохије при храму Светог Вазнесења Господњег у Жаркову.
Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија свечаној додели присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Међу присутнима су поред бројног свештенства били и представници републичких и градских органа власти, председник Општине г. Срђан Коларић, председница Скупштине Лидија Јовановић и многи други.

Протојереј-ставрофор Милан Виленица је рођен у месту Мали Обљај код Глине 26. септембра 1958. године. Београдску богословију је завршио 1979. Радио је на месту економа Богословије у периоду од 1979 до 1990 године. У чин ђаконa је рукоположен на Ивањдан 1987. од стране блаженопочившег патријарха српског г. Германа, а у чин презвитера на Илиндан исте године, од стране викарног епископа Митрофана. За рад на изградњи храмова св. Прокопија на Орловачи и Св. Луке у Кошутњаку одликован је чином протојереја-ставрофора од стране блаженопочившег патријарха српског Г. Павла на празник св. Луке 2006. године. Био је први старешина те две цркве, а и данас обавља дужност старешине храма на Орловачи. Дана 10. маја 2013. године, наставни савет Београдске богословије га је прогласио за великог добротвора ове установе и доделио му посебну повељу. Сада се труди и око изградње храма Светог Јована Крститеља у насељу Савска тераса (Рупчине). Отац је троје деце.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.

Летњи режим служења
Од 01. јула до 31. августа

Недељом и празницима
Свету Литургију ћемо
служити са почетком
у 9 часова

Братство храма