Ходочашће на Свету Гору

Десеточлана група верника жарковачке парохије, заједно са још двадесеторицом браће из осталих парохија Београда и братом Владом из „Доброчинства“, отпутовала је на Свету Гору Атонску од 11. до 16. септембра 2017. године, са намером да посети Свету српску царску лавру Хиландар и успење се на врх Атоса.

Верници наше парохије учествовали су у богослужењима у Храму Ваведења Пресвете Богородице манастира Хиландара где су се причестили Светим  Телом и Крвљу Гопода нашег Исуса Христа.

Посетили су Посницу Светога Саве Српског у Кареји где су, пред Иконом Пресвете Богородице Млекопитатељице, заједно са о. Никодимом, читали Пслатир за спас српског народа.

Уз помоћ Пресвете Богомајке успели се и на врх Атоса, где су заједно прочитали Акатист Пресветој Богородици Атонској у Храму Преображења Господњег. Посетили су и Каково, метох манастира Хиландара.

Обишли су Српско војничко гробље Зејтинлик, где су се, са крепким чика Ђорђем, подсетили на жртве које су наши јуначки преци поднели за слободу Отаџбине.

Ревносан фотограф групе ходочасника, брат Матеја Јовановић, направио је низ незаборавних фотографија.

 

Душан Ракочевић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.