Хришћанско слово

Овогодишње сабрање верног народа Жаркова у част и помен протојереја-ставрофора Милорада Павловића и у циљу представљања православног издаваштва, пропратило је веома лепо време, Богом даровано. Након вечерње службе, испред храма је одслужен парастос проти Милораду Павловићу. Поред свештенства нашег храма, учешћа у служби су узели и данашњи гости презвитер доц. др Александар Ђаковац и ђакон доц. др Здравко Јовановић, професори Православног богословског факултета у Београду. После кратке паузе, присутни су заузели своја места и програм је могао да почне.

Најпре је хор нашег храма под руководством диригента Соње Шипић отпевао „Оче наш“ и Свјетилен празника Воздвижења Часнога Крста „Крест хранитељ“. Топлу добродошлицу уз домаћинску здравицу присутнима је пожелео господин Вукојица Сандић, оснивач, власник и професор Школе гусала „Сандић“. У име домаћина са благословом старешине храма, архијерејског намесника протојереј-ставрофора Бранка Митровића, госте и посетиоце ове традиционалне манифестације, поздравио је презвитер др Оливер Суботић који је укратко поменуо претходне учеснике и представио Хришћански културни центар „др Радован Биговић“ као овогодишњег учесника сабрања. Након представљања гостију на сцену је ступио руски хор „Роса“ који је отпевао три нумере: „Достојно јест“, „Несе Гаља воду“ – украјинска народна песма и „Сини јарко сунце са Косова“ – српска народна песма.

Од гостију први се присутнима представио презвитер доц. др Александар Ђаковац говорећи на тему „Свето Писмо – књига живота“. Отац Александар је говорио о Светом Писму као правилу живота, о људском лицу Бога и о томе како нам се Бог јавља кроз Свето Писмо. Посебан акценат отац Александар је ставио на наш правилан однос према читању Светог Писма, на основу светоотачког наслеђа.

Пре обраћања другог госта, ђакона доц. др Здравка Јовановића, присутне је својим гусларским умећем задивио млади жарковачки гуслар Петар Манојловић уз гусле певајући део „Небеске Литургије“ Светог Владике Николаја Жичког и Охридског. На бини су му се придружили појци из Школе гусала „Сандић“ са којима је отпевао песму „Запјевајмо сложно овђе“.

Професор Здравко Јовановић се својом темом надовезао на излагање претходног говорника и присутнима представио који би то био прави начин за разумевање списа Светих Отаца наше Свете Цркве. Ђакон Здравко Јовановић је говорио о томе како су свети оци путоказ за разумевање Светог Писма, светлост Цркве и највећи борци за очување саборности наше Цркве и о драгоценостима њихових дела не само за Хришћане него за све људе.

Након излагања гостију, Певачко друштво жарковачке парохије се представило и песмама „Еј драги, драги“ и „Густа ми магла паднала“. На крају уметничког програма своје певачко умеће је представило и Певачко друштво „Родослов“ са нумерама „Ој горо“ и „Седам сати удара“.

На крају излагања презвитер Оливер Суботић се захвалио гостима на дивном и поучном предавању и позвао присутне да себи улепшају дан куповином неких од књига које су данашњи гости приредили.

Дружење уз песму је настављено и у парохијском дому.

У наставку можете погледати видео записе и светлописе са данашње манифестације.

Текст, фото и видео: Небојиша Мишевић,
администратор сајта Храма Светог Вазнесења Господњег у Жаркову

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.