Обележен Свети Јован Шангајски, прислава Фондације „Лаза Костић“

Са благословом Његове Светости, патријарха Српског Г. Иринеја, Фондација „Лаза Костић“ је своју приславу, Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, прославила у храму Вазнесења Господњег у Жаркову.

Уочи празника (1. јула л.Г. 2013.)  је одслужено вечерње богослужење у наставку кога је пререзан славски колач, а после тога, у порти храма је одржан пригодан програм.

Окупљенима се прво обратио председник фондације, Драган Којић, надахнутим речима у којима је указао на културни значај досадашње делатности те институције и посебно нагласио утицај Фонда у Лондону током деведесетих година у погледу слике Србије у западном свету. Потом је протојереј-ставрофор Милун Костић, некадашњи парох и старешина цркве Св. Саве у Лондону, одржао изузетну беседу на тему „Личност Св. Владике Николаја Жичког као спона између Србије и Енглеске“. У својој бесети прота Милун је навео низ података који говоре о томе колико је владика Николај био значајна личност за углед наше земље у западном свету у првој половини 20. века. На крају, присутнима се обратила и управитељка Фонда, пијанисткиња Марина Милић-Апостоловић, која је као оснивач указала на неке важне аспекте историјата Фонда, потребу да се даље настави са радом и захвалила се свима који су подржали ову манифестацију.

 Посебну чар манифестацији дале су музичке нумере у извођењу једног новосадског ансамбла у коме је централну улогу имао стари српски инструмент – фрули, заштитни знак првог обраћања владике Николаја енглеском народу у Лондону. На крају су сви присутни у једној срдачној атмосфери у порти храма наставили дружење и духовне разговоре.

Сутрадан, на празник Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, је одслужена Света Литургија на којој се окупило доста верника и неколико монахиња које су такође донеле славски колач, после чега је приређена трпеза љубави у парохијском дому жарковачке цркве Вазнесења Господњег.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.