Обележен Свети Јован Шангајски, прислава Фондације „Лаза Костић“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Са благословом Његове Светости, патријарха Српског Г. Иринеја, Фондација „Лаза Костић“ је своју приславу, Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, прославила у храму Вазнесења Господњег у Жаркову.

Уочи празника (1. јула л.Г. 2013.)  је одслужено вечерње богослужење у наставку кога је пререзан славски колач, а после тога, у порти храма је одржан пригодан програм.

Окупљенима се прво обратио председник фондације, Драган Којић, надахнутим речима у којима је указао на културни значај досадашње делатности те институције и посебно нагласио утицај Фонда у Лондону током деведесетих година у погледу слике Србије у западном свету. Потом је протојереј-ставрофор Милун Костић, некадашњи парох и старешина цркве Св. Саве у Лондону, одржао изузетну беседу на тему „Личност Св. Владике Николаја Жичког као спона између Србије и Енглеске“. У својој бесети прота Милун је навео низ података који говоре о томе колико је владика Николај био значајна личност за углед наше земље у западном свету у првој половини 20. века. На крају, присутнима се обратила и управитељка Фонда, пијанисткиња Марина Милић-Апостоловић, која је као оснивач указала на неке важне аспекте историјата Фонда, потребу да се даље настави са радом и захвалила се свима који су подржали ову манифестацију.

 Посебну чар манифестацији дале су музичке нумере у извођењу једног новосадског ансамбла у коме је централну улогу имао стари српски инструмент – фрули, заштитни знак првог обраћања владике Николаја енглеском народу у Лондону. На крају су сви присутни у једној срдачној атмосфери у порти храма наставили дружење и духовне разговоре.

Сутрадан, на празник Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, је одслужена Света Литургија на којој се окупило доста верника и неколико монахиња које су такође донеле славски колач, после чега је приређена трпеза љубави у парохијском дому жарковачке цркве Вазнесења Господњег.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.