Патријарх Иринеј на Литургијском фестивалу у Жаркову

У суботу, 11./28. октобра 2014. године у храму Светог Вазнесења Господњег у Жаркову било је изузетно свечано. У рано јутро, моћна звона са вазнесењског храма огласила су се приликом доласка најмилијег госта – Патријарха српског Г.Г. Иринеја.

У препуној цркви Његова Светост служио је Свету архијерејску литургију, уз саслужење бројних свештеника и протођакона о. Стеве Рапајића.

Изузетно леп, свечани тон литургијском сабрању дало је присуство мноштва деце која су се, у присуству вероучитеља и родитеља, причестила. Патријарх Иринеј је рукоположио ђакона Немању Симића у чин презвитера, Иначе, нови свештеник је син познатог духовника из Умке проте Милана Симића, старешине храма Светог Преображења Господњег, који је такође присуствовао свечаном чину. 

Изузетно, уобичајени термин Литургијског фестивала у Жаркову – на лице Спасовдана, ове године је одложен за јесен због велике несреће, катастрофалних поплава које су задесиле наш народ у мају месецу. Благословом проте Бранка Митровића, архијерејског намесника београдско – посавског и старешине храма у Жаркову, програм су приредили ученици који похађају наставу веронауке и вероучитељи из шеснаест основних школа са Чукарице и једне школе из општине Обреновац. Они су извели веома леп једночасовни музичко – сценски и духовни програм за Архипастира народа српског Г. Иринеја, свештенство, родитеље и бројне госте.

Након програма, у предивном амбијенту изузетно уређене порте, настављена су пригодна надметања ђака у знању веронауке, изложбе из разних области православног живота, итд. Између осталих садржаја, у организована је веома успела изложба дечијих радова на црквене теме из ликовне уметности, као и бројна, целодневна, спортска надметања деце. Благослови Његове Светости веома су обрадовали децу, вероучитеље и родитеље. Они су остали у порти све до касних поподневних часова, тј. празничног бденија уочи недеље, односно Михољдана. Током свечаности, организовано је, уз помоћ општине Чукарица и Војске Србије, пригодно послужење за све присутне. Празнично расположен, Његова Светост Патријарх Иринеј, заједно са протом проф. Драгомиром Сандом, протођаконом С. Рапајићем и осталим званицама, услишио је молбу неуморног архјерејског намесника о. Бранка и братства његовога за заједничарењем око скромне, али домаћински припремљене трпезе љубави. 

На крају овог богоугодног дана, отац Бранко, срећан и задовољан, мада са првим знацима умора на лицу, прекрстио се и рекао: „Како је само велика милост Господња… После оноликих искушења са поплавама овог пролећа, видети данас у порти све ове стотине побожних малишана, насмејане и срећне, сабране око вере наше православне и Патријарха нашега Иринеја… Заиста, велика је плата ономе ко децу сабира…“

Мр  Слободан М. Радуловић

Фотографије су преузете са званичног сајта Српске Православне Цркве

Спољашни линкови: 

Патријарх Иринеј са ученицима верске наставе у Жаркову

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.