Поклоничко путовање

Црква Светог Вазнесења Господњег у Жаркову је организовала поклоничко путовање у манастире Милешева, Ждребаоник, Острог, Цетиње, Морача и Куманица 6, 7. и 8. октобра 2017. године. Благословом Његове светости патријарха српског Господина Иринеја, високопреосвећеног митрополита  црногорског Амфилохија и преосвећеног епископа милешевског Атанасија, велика група верника је након молитве кренула на поклоничко путовање предвођена оцем Небојшом и оцем ђаконом Марком.

Неочекивани снег је задужбину српског краља Владислава чино још величанственијом. Манастир Милешава, посвећен Светом Вазнесењу Господњем изграђен је 1218. године Подигао га је и основао краљ Владислав  као своју гробну цркву. У манастир Милешева су пренете из Трнова мошти светог Саве заслугом српског краља Владислава и његове жене. Данас се у Милешеви налази рука Светог Саве.

Поклоници су стигли на почетак литургије након чега су се причестили и целивали руку Светог Саве и јастук Свете Петке. Немањићки благослови су окрепили душе верника који су наставили путовање.

Након проласка кроз кршне пределе, група се зауставила у оази манастира Ждребаоник који је посвећен Светим Архангелима, у коме се налазе мошти Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског и делови моштију Свете Текле. Свети Арсеније је наследио престо архиепископа српског 1233. године на лично заузимање Светог Саве након његовог гругог одласка у Свету земљу.

Након целивања моштију, група се запутила ка Острогу. Поклоници су присуствовали бденију у горњем манастиру, где су целивали нетрулежно тело Светог Василија. Највећи део групе је ноћ провео испред манастира.

Сутрадан се група запутила ка манастиру Цетиње где је присуствовала Литургији. У манастиру Цетиње се налази нетрулежно тело Светог Петра Цетињског и рука Светог Јована Крститеља. Уз благодат присуства живог Христа на Литургији, радост је допуњена и целивањем моштију Светог Петра Цетињског и Светог Јована Крститеља које су исијавале светлошћу живе вере.

Благословом домаћина, поклоници су посетили манастирску ризницу, где су имали прилику да између осталог виде епитрахиљ Светог Саве и круну Светог Стефана Дечанског.

Манастир Морача је подигао Кнез Стефан Немањић, син Вукана Немањића, 1252. године. Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице. У оквиру манастирског комплекса налази се и мала црква посвећена Светом Николи.

Манастир Куманица је био последње одредиште на поклоничком путовању. Верници су се поклонили и целивали мошти Светог Григорија Куманичког након чега су  безбедно и пуни неописивих утисака пристигли у Жарково пред Храм Светог Вазнесења Господњег.

Татјана Грујић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.