Посета архимандрита Гаврила из манастира Лепавина

Чувени православни монах-мисионар, архимандрит о. Гаврило (Вучковић), настојатељ манастира Лепавина, је заједно са својим сарадницима из области електронске мисије био у посети нашем храму 16. јануара 2013. године.

Отац Гаврило и његови сарадници су обишли храм и упознали се са радовима који су у току, а потом су са презвитером Оливером Суботићем, чланом нашег братства који се такође бави проучавањем и употребом информационих технологија за потребе мисије Цркве, детаљно разматрали изазове и перспективе у домену електронске мисије у 21. веку.

О. Оливер је истакао да му посебну част представља то што је архимандрит Гаврило, који је монах светогорског кова и пожртвован трудбеник на пољу савремене мисије, дошао са својим сарадницима у нашу парохију и дао иницијативу да се заједничким снагама размотре начини мисионарског деловања Цркве у електронској сфери. Током разговора уважени гости су на поклон добили и нове књиге о. Оливера које третирају ову проблематику.

Разговор је вођен у веома присној, братској атмосфери и покренута су многа важна питања: рад на заједничком интернет порталу, стање црквених медија код нас и у свету, идентитет у информационом друштву, разлози за и против Фејсбук мисионарења, предности и мане сталне комуникационе доступности, проблематика виртуелних парохија на Западу и њен утицај на наше поднебље… Осим тога, било је речи и о питањима које се не тичу уско информатичких примена: о. Оливер је истакао да је њему као младом свештенику веома значајно да са о. Гаврилом има сарадњу не само на пољу осмишљавања електронске мисије, већ да од њега добије драгоцено духовно искуство из области подвижничко-литургијског живота. Њега је посебно занимао архимандритов одговор на питање на који начин задржати молитвено настројење ума у окружењу огромног прилива информација којима смо засути свакодневно.

На крају плодног разговора је предложено покретање једне стручне конференције на годишњем нивоу која би се тицала ове проблематике, а на којој би учешће узели најпознатији интернет-пројекти, међу којима пројекат Лепавина заузима веома истакнуто место. Наши гости су нас на растанку позвали у узвратну посету и надамо се да ћемо на тај позив имати прилике да одговоримо у догледно време.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.