Предавање о Јакову Туманском у Жаркову

У суботу, 28. марта 2015. године у жарковачком храму Вазнесења Господњег, после бденија одржано је предавање „Јаков Тумански - светитељ нашег времена“.

У храму испуњеном верним народом предавање су одржали јеромонах Димитрије (Плећевић), игуман манастира Туман, и његов сабрат, јеромонах Петар. Предавачи су на врло јасан и концизан начин упознали слушаоце са личношћу монаха Јакова Арсовића, човека који је презрео овосветовну мудрост и почасти (пре монаштва је одбранио двe докторске тезе и био ангажован при амбасади Краљевине у тој земљи) и по примеру древних подвижника Цркве потпуно се предао монашком животу, у коме је достигао изузетан степен посвећености.

Предавачи су говорили и о томе како је монах Јаков као ученик Светог владике Николаја Велимировића био познат као велики мисионар у своје време, остајући притом потпуно повучена и ћутљива личност, која је пре свега молитвено понирала у дубине свога срца. Било је речи и о његовој смрти, будући да је преминуо од последица батинања од стране службеника комунистичког режима који нису трпели никакву активну мисионарску делатност у Србији после Другог светског рата.

На крају, отац Димитрије је говорио и о обретењу моштију монаха Јакова, које су из гроба извађене пре неколико месеци и притом се показале благоухане и нетљене. Такође је било речи о чудима која се дешавају пред моштима светих Зосиме и Јакова у манастиру Туману. Током предавања је представљена и књига оца Димитрија која је недавно изашла из штампе која говори о овим светитељима. Интересовање верног народа за књиге које су представљене било је изузетно.

Вест и Фотографије су преузете са званичног сајта Српске Православне Цркве

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.