Предавање о. Рафаилa (Бољевића)

У суботу, 25. октобра 2014, у 18.30 сати, после празничног бденија, у препуном храму Вазнесења Господњег у Жаркову, наш драги гост, игуман манастира Подмаине из Будве, одржао је веома надахнуту беседу насловљену „Земља обећана“. Овим поводом дошао нам је у госте и хор из вождовачке цркве Св. цара Константина и царице Јелене да би увеличао овај догађај.

Присутним верницима презвитер Оливер Суботић представио га је као човека младог, али високе духовне зрелости, што је и потврдило његово предавање, које је за све присутне било заиста несвакидашњи догађај.

Шта је храм и ко чини мистични лаос? Његов темељ су мошти Светих мученика. Каква је разлика између истине Цркве и хуманистичких идеја које теже да од лоших људи начине добре? Зашто се храмови посвећују Васнесењу и Васкрсењу Господњем? Какав је православни дух исихазма и колико је присутан данас? Ви који сте у овом храму утврђујете већ сада себи место у „Земљи обећаној“, у Царству Небеском.

Чему се нада народ који се стиди свога Творца и гледа свет кроз разне астролошке карте? Народ који одгони од своје душе Духа Светог не зна да Он мења законе природе. Зашто је покајање у царству земаљскоме једини пут који уводу, боље речено, узноси у Царство Небеско?

По завршетку, игуман Рафаило је свим верницима нашег храма подарио икону Пресвете Богородице из светогорског манастира Ватопед.

На ова суштинска животна питања дао је дубоке духовне одговоре.

Чујмо његове одговоре!

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.