Стазама српских светитеља и витезова

Благословом Његове светости патријарха Иринеја и Његовог преосвештенства владике Игњатија, хор жарковачке цркве и најактивнији чланови заједнице, предвођени старешином храма оцем Бранком Митровић, оцем Александром Јовановић и ђаконом Марком Станковић, упутили су се после заједничке молитве у манастир Копорин у Браничевској епархији.

Литургију је служио о. Милан Павловић уз саслуживање оца Бранка, оца Александра и ђакона Марка, a учествовао је и хор нашег храма предвођен диригентом Соњом Шипић. Гостопримство сестринства манастира Копорин, на челу са игуманијом мати Екатарином и духовником – оцем Никоном, није изостало ни овога пута. Мати Нина нам је говорила о историјату манастира. Доживљај посредујућег Христа међу нама, на трпези љубави, настављен је у манастирској гостопримници. Благодат је молитвама Светог деспота Стефана, била свеприсутна у гостима, домаћинима и прелепој природи која је славила Господа. Након послужења и срдачног разговора, отац Никон је повео групу ка епархијском винограду, недалеко од манастира. У прелепом здању браничевске винарије, дочекао нас је брат Стефан, који нас је у трпезарији винарије упознао са начином производње вина које смо дегустирали. Посебно нас је обрадовало сазнање да се вино припрема по средњовековном рецепту.

Опростили смо се од наших домаћина, уз њихов позив и наше обећање поновног сусрета. Праћени благословима, запутили смо се у манастир Покајница, где се налази црква брвнара коју је подигао Вујица Вулићевић као задужбину која сведочи о покајању због проливене крви његовог кума, вође првог српског устанка Карађорђа Петровића. Потресени суровом смрћу српског вође и витеза, посетили смо Радовањски луг где се налази место убиства.

Татјана Грујић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.