Св. Три Јерарха, слава Фондације „Лаза Костић“ прослављена у Вазнесењској цркви у Жаркову

У недељу 12. фебруара, у препуној Вазнесењској цркви у Жаркову, обележен је рођендан Лазе Костића, који је Фондација имена великог песника, узела за своју славу, Св. Три Јерарха.

Након Литургије, о. Небојша Милићевић је освештао жито и колач и придружио се члановима Фондације у парохијском дому, где је уприличен поучан и интересантан разговор са прваком Народног позоришта, Хаџи Ненадом Маричићем, проткан музичким нумерама мајстора фруле, Јанка Лукића.

Хаџи Ненад је присутним члановима Фондације открио зашто и када је постао хаџија, тј. додао „хаџи“ испред свог имена, из ког превода чита псалтир на ТВ Храм, о томе шта је за њега значила улога Хенрија Шестог и наступ у Глоб театру. На крају је присутнима приближио лик грофа Пјера Безухова, у представи Рат и мир Лава Толстоја, који моментално игра у Народном позоришту, за коју је и добио награду за најбољу мушку улогу сезоне. 

Овогодишњи кум славе, господин Младен Миљковић, супруга Марија и деца: Никола, Томислава и Тијана, из Сремске Каменице, уживали су у простору који су први пут видели, и гостопримству Жарковчана. Кум је даривао најоданије чланове Фондације, заслужне ученике и студенте са 20 најбољих карата у партеру Народног позоришта, за следећу представу Рат и мир, 5. марта.

На крају програма, испред храма Вазнесењске цркве, за време групног сликања, уручена је захвалница куму, Младену Миљковићу, и предате су три Монографије Вазнесењске цркве: хаџи Ненаду Маричићу, Јанку Лукићу и куму славе.

Жито је, већ традиционално, припремила Радојка Ранитовић, а колач умесила Рада Дамајновић.

Програму је присуствовао и господин Миљан Ћеранић, члан већа за вере и образовање, општине Чукарица, витез Фондације, слика Пеђа Ђаковић, који је долетео из Прага, чланови из Новог Сада, Београда, Батајнице, Сремских Карловаца и Мале Иванче.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.