Света три Јерарха – слава Фондације „Лаза Костић”

На празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2022. године, братство храма Светог Вазнесења Господњег у Жаркову је служило празничну Свету Литургију уз молитвено учешће појаца и бројног сабраног верног народа, међу којима и свечара – челних људи и чланова српске Фондације „Лаза Костић“ и њиховог подмлатка младих „Лазиних амбасадора“. Благодарећи оснивачу ове угледне Фондације, гђи Марини Радовић пијанисти и професору Академије Уметности у Новом Саду као и њеним сарадницима и ове године је слава прослављена молитвено и достојанствено, уз пригодно уметничко слово и проглашење српског драмског уметника Војина Ћетковића за шестог Витеза ове Фондације, сазнаје радио „Слово љубве“.

Обред резања славског колача по завршетку свете Литургије предводио је свештеник Небојша Милићевић, парох четврте жарковачке парохије, а потом је започео и пригодан уметнички програм у самоме храму. Најпре је најмлађи „Лазин амбасадор“ Ангелина Милићевић одрецитовала песму „Света Три Јерарха“, а потом је гђа Марина Радовић произнела дивно слово поводом проглашења г. Војина Ћетковића за новог Витеза Фондације.

Започевши обраћање речима светог Серафима Вирицког „не како ти хоћеш, већ како Бог да“, гђа Радовић је наставила:
– Али су Св. Три Јерарха: Св. Василије Велики, Св. Григорије Мудри и Св. Јован Златоусти, они који су од Господа измолили да се Лаза Костић роди на њихов дан, 12. фебруар, дошапнули: НЕ! Војин Ћетковић, који је онако маестрално оживео Лазин лик, мора да на његов дан рођења постане витез Фондације његовог имена! И то не као осталих пет витезова. Он мора бити наименован у цркви. И то не било којој цркви, већ у Вазнесењској цркви у Жаркову, чији се парохијани већ годинама толико свесрдно залажу за име и дело Лазино! Наши витезови, а имамо их само пет до сада, са Вама шест – пре свега су ЧАСНИ ЉУДИ! Не само врхунски стручњаци већ племенити, одани, морални. За нас је огромна привилегија што сте не само „наш Лаза“, него сте прихватили и постали и „наш витез“. А посебно смо захвални што су Три Јерарха измолила да се Ви појавите овде са још три руже, са супругом Слободом и ћеркама Вером и Милом. И што сте дошли на почетак литургије и сви четворо се причестили. То је за нас неописива радост и годинама ћемо живети од овог тренутка. Хвала Вам!“, рекла је гђа Марина Радовић у обраћању г. Војину Ћетковићу.

Потом је г. Војин Ћетковић, примивши ово дивно признање, произнео и текст „Тако раде пчеле“ Вилијема Шекспира („Хенри V“) из књиге „Пчелојављење“ – јединствене и изванредне антологије, збирке-кошнице почившег професора др Миодрага Радовића, која је настала као плод 10-годишњег истраживачког и сакупљачког рада проф. Радовића, а као резултат сарадње двеју угледних институција културе: Градске библиотеке и Фондације „Лаза Костић“, издавача књиге и Музеја пчеларства.

После молитвеног сабрања у Вазнесењском храму, дружење је настављено у парохијском дому ове цркве, а у нашој галерији можете видети више фотографија које су начинили г. Небојиша Мишевић и г. Бранислав Лучић, а које објављујемо благодарећи љубави проф. Марине Радовић.

О посебно свечаној прослави три деценије постојања и рада Фондације „Лаза Костић“ у четвртак 17. фебруара, можете прочитати ОВДЕ.

 

Извор: Радио „Слово љубве“

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.