Духовна предавања при нашем храму

Наш храм Вазнесења Господњег има дугу традицију одржавања духовних предавања и трибина. Последњих неколико година акценат је на светоотачким тумачењима Светог Писма, која се редовно држе суботом увече после бденија.

Принцип тумачења је стих по стих, уз ослонац на главне тумаче Светог Писма. За један час се протумачи једна глава, и после тога следи разговор са верницима о питањима која се тичу протумачене главе. До сада је на овај начин пређена цела Књига Постања, изабрани псалми, Матејево и Марково Јеванђеље, Дела апостолска. Предавања се држе у два периода године: од Савиндана до Видовдана; и од Крстовдана до Никољдана.

После неког времена парохијски дом је био сувише тесан да би примио све заинтересоване, па смо од ове године тумачења Светог Писма и предавања држали у храму. Једном приликом нас је пријатно изненадио епископ ремезијански и новоизабрани аустријско-швајцарски Г. Андреј (Ћилерџић), који је преко радија чуо да ће у нашем храму бити час тумачења 12. главе Јеванђеља по Марку и дошао је да чује како то изгледа, тако да смо имали прилике и са њиме да прозборимо на јеванђељске теме. Владика Андреј је том приликом изрекао велико задовољство јер се у нашем храму редовно држе поуке на тему Светог Писма и то на нивоу који је по њему врло добар.

Поред владике Андреја, имали смо ове године и два госта-предавача, који су психолози по професији. Први је био Виктор Вицановић, психолог у Деветој београдској гимназији који је говорио на тему духовности старца Тадеја, с обзиром да је он његово духовно чадо.

Предавање је било веома посећено и број питања предавачу је био велики, с обзиром на углед који старац Тадеј ужива у нашем народу.

Други гост је био клинички психолог Влајко Пановић, који је говорио о кризи савремене породице из теоријског и сопственог клиничког искуства. Предавање је обиловало великим бројем практичних искустава, поготово младим брачним паровима, а посећеност је била изузетна.

Оба предавања су оставила изузетан утисак на наше вернике, те ћемо стога, ако Бог да, наведене предаваче поново позвати у догледно време.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.