Духовно сабрање под називом „Хришћанско слово“ у част сећања на проту Милорада Павловића

Ове године је у братству храма Вазнесења Господњег у Жаркову сазрела идеја да се организује редовно годишње духовно сабрање у част сећања на првог пароха жарковачког о. Милорада Павловића.

После консултације са Његовом Светошћу добијен је благослов да то буде у недељу у јуну месецу. Братство је стога одлучило да тај догађај буде 15. јуна ове године, односно на Петрове покладе, и да дан уочи Петровог поста буде одређен убудуће за ту прилику.

Овогодишње сабрање на Петровске покладе је наравно, почео са Светом Литургијом, у чијем наставку је одслужен парастос за све свештенике који су служили у нашем храму и ктиторе и приложнике, а који су се упокојили. У наставку парастоса свештенство и народ су отишли до гроба проте Милорада Павловића, где је одслужен помен.

Увече, у 18 часова истог дана, у порти нашег храма је одржан богат културно-уметнички духовни програм под називом „Хришћанско слово„. Идеја је нашег братства да сваке године представимо по једног издавача књига православне тематике и његова издања, уз пропратно учешће разних хорова и солиста. Избор за ову прву годину је пао на издавача „Чувари“ и његова издања, са нагласком на књигу „Несвети, а свети„, која је преведена на готово све европске језике и доживела милионски тираж за веома кратко време.

У овој књизи и другим издањима куће „Чувари“ говорили су јеромонах Игнатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира Московске патријаршије и уредник портала Православие.ру; презвитер Далибор Стојадиновић, парох храма Свете Тројице у Земуну; Дејан Павловић, уредник издавачке куће „Чувари“ и презвитер Оливер Суботић испред нашег братства.

У наставку је уприличен богат и садржајан културно-уметнички програм музичког типа. Наступили су: народни гуслар Драшко Малиџан, византијски хор „Мојсије Петровић“, певница Храма Светог Саве, руски ансамбл „Росс“, дечији хор „Свети Симеон Богопримац“ из Котежа и Небојша Мастиловић из групе „Пирг“.

Посећеност овог догађаја је била изузетна – није било довољно клупа и столица за све посетиоце и многи су све време стајали. Цео догађај је најављен преко државне телевизије (емисија „Жикина Шареница“) и преко радија Слово љубве.

 

Спољни линкови:

Текст оца Оливера Суботићa „Хришћанско слово“ у Жаркову.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.