Ходочашће Православним светињама Грчке

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Група ходочасника из жарковачког храма Вазнезења Господњег, уз благослов његове Светости патријарха српског господина Иринеја, обишла је у периоду од 6-12. октобра 2015. године део Православних светиња Грчке.

Полазак је био испред храма у Жаркову, уз претходну молитву старешине храма, проте Бранка Митровића.

Духовник на ходочашћу био је презвитер Оливер Суботић, парох Храма.

Пут дуг око 2.700 км група је прошла без икаквих проблема, посећујући светиње у којима су се налазиле Свете мошти угодника Божијих који су у славу Божију и животе своје полагали – храм Св. Анастасије Римљанке у Василикију (где се налазе мошти св. Теона), манастир Св.Пантократора (са моштима четири стотине монаха и њиховог игумана зверски поубијаних од турака), храм посвећен Св. Нектарију Егинском, у Камаризи (његово духовно чедо архимандрит Нектарије Виталис, иако болестан, пун радости и љубави примио је у посету целу групу ходочасника и све појединачно благосиљао молитвама Светога Нектарија Егинског), манастир Свете Тројице на Егини (посвећен Светом Нектарију Егинском, где је и његово гробно место), родно  место Преподобног старца Порфирија Кавсокаливита (у близини Аливерија), једног од највећих духовника XX века, цркву у месту Прокопи, посвећену Светом Јовану Русу (поред свог руског народа много волео и наш српски народ, а и данас му својим молитвама код Господа помаже), манастир Светога Давида Евијског у близини места Ровиес (где  је о.Оливер служио Свету Литургију на позив домаћина).

На целу групу велики утисак оставио је и један догађај, чудо Божије. Због објективне немогућности да се благовремено стигне, отказане су посете манастиру Светог Јована Богослова (где се налазе мошти Св.Арсенија Кападокијског) и  храму Светог Димитрија, у Солуну. Међутим, Свети Арсеније Кападокијски је желео да га посети наша група и, у повратку са Евије, оцу Оливеру прилази Грк из Солуна, зове се Димитрије, тражи благослов, након чега износи кутијицу са моштима Светог Арсенија Кападокијског, нама свима на поколоњење и целивање. Слава Богу.

Изузетну гостопримство према групи показала је и наша земљакиња госпођа Наталија, духовно чедо оца Нектарија Виталиса.

Радован Савић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.