Служена служба Свете тајне Јелеосвећења у храму Вазнесења Господњег

И мазаху уљем многе болеснике, и исцјељиваху (Мар. 6, 13)

Двадесетог (седмог) септембра ове године служена је служба Свете тајне Јелеосвећења, други пут од како је 2014. године одлуком братства храма Светог Вазнесења Господњег установљено њено редовно држање. И ове године, уочи празника Рођења Пресвете Богородице, после бденија, служена је у пуном храму.

Верујући народ који се окупио у великом броју, у послушању и реду, поделио се у седам редова, како би свештеници могли да приђу теже и лакше болеснима и уз молитве их помажу уљем у име Господње,ради исцељења и опроштаја заборављених грехова.

Уз свештенике братства нашег храма, Свету тајну Јелеосвећења служили су и свештеници Зоран Керезовић (храм Светог Козме и Дамјана при Клиничком центру Србије) и Миодраг Топаловић (храм Светог Луке на Кошутњаку). 

„Није ли безочно и стидно за нас, да ми често савесније испуњавамо прописе лекара, људи смртних као и ми што смо, а прописе бесмртног Бога да пренебрегавамо?“ (Свети Владика Николај Велимировић). Тако и ове године, уз Божију помоћ, верујући Жаркова примише од свештеника јелеј Господњи у коме је благодат Духа Светог, уз седам одељака из Апостола, Јеванђеља и молитава, како би се вратили у своје право здравље, у ненарушени однос са телом Божјим – Црквом, а све ради преображења за Царство Небеско. 

После службе народу је, као и прошле године, објашњено како се користе освештано уље и брашно. 


Лела Марковић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.