Хришћанско слово 2015

Традиционално на Петровске покладе и ове године је организовано годишње сабрање под називом „Хришћанско слово“ у част проте Милорада Павловића, првог пароха жарковачког.

После вечерње службе је одслужен парастос за све упокојене свештенике, ктиторе и приложнике нашег храма. У наставку је свештенство са верним народом отишло на гроб проте Милорада, где је одслужен помен, а потом је у порти храма уследио културно-уметнички програм духовног карактера. 

Ове године је гост-издавач била кућа „Бернар“ која је  приказала своја издања међу којима су у излагању најзначајније место заузели „Мисионарске цртице“ – нова књига презвитера Оливера Суботића, петог пароха наше цркве, као и изабрана дела Достојевског, Чехова, Љескова, Тургењева и Антологија руске духовне прозе.

Програм је започет молитвом Оче наш коју је отпевао хор „Видик“, након чега је поздравну здравицу одржао Вукојица Сандић, професор гусларске школе чији је духовник о. Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета. После уводне речи о. Оливера Суботића имали смо прилику да слушамо и гуслара Петра Манојловића, нашег парохијанина и ученика гусларске школе „Сандић“. Никола Дробњаковић, уредник издања Задужбине манастира Хиландара и ИК „Бернар“, је говорио о библиотеци „Заклетва животу“ и књизи „Мисионарске цртице“. Благоје Пантелић, директор Хришћанског културног центра др Радован Биковић, је представио библиотеку „Тихи глас“, а презвитер Далибор Стојадиновић, парох храма Свете Тројице у Земуну, библиотеку „Чисти понедељак“. О библиотеци „Изабрана дела“ говорио је професор српског језика и књижевности Бошко Милосављевић. Између излагања појали су хор „Видик“ и руски ансамбл „Роса“, а на крају је био посебан сегмент директног дружења у порти храма,за време ког је челиста Милета Станковић свирао српске народне мелодије.

На овој манифестацији било је присутно близу 350 посетилаца из Жаркова и Београда.

 

Кристина Давидовић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.