О Лази Костићу у порти Жарковачке цркве

Чланак аутора Марине Милић Апостоловић О Лази Костићу у порти Жарковачке цркве је у целости преузет са сајта Православље - НОВИНЕ СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

Велики пропуст сте направили у организацији. Нисте нам рекли да понесемо довољно марамица да бисмо преживели ово вече“, једногласно је реаговање гостију уочи празника Светог Јована Шангајског ове године у порти Вазнесењске цркве у Жаркову, након наступа јединственог хора Исон, под вођством Миодрага Мише Близанца из Новог Сада. Тог дана је прослављена, други пут по реду, слава Лазиних амбасадора – најмлађих чланова Фондације „Лаза Костић“, основане 1991. у Лондону са циљем промовисања дела свестраног великана и ширењем српске културе и уметности у свету. Окупљени су могли да се увере у многобројне таленте чланова хора Исон, који су својим наступањем померили фокус посматрања људи „са посебним потребама“ на изузетне личности посебних квалитета – или личности посебних благослова, како их је окарактерисао блаженопочивши Патријарх Павле у разговору са Мишом Близанцем.

Централна тема догађаја је било предавање под називом „Лаза Костић и православље“ које је одржао презвитер др Оливер Суботић. У свом концизном и документованом излагању, предавач је изложио чињенице о развоју вере код др Лазе Костића и о њеној дубини коју је доживео на врхунцу своје делатности, што се најбоље види у покајно-молитвеном односу према Богородици израженом кроз песму Santa Maria della Salute. Према речима предавача, Лазу Костића можемо слободно назвати нашим братом у Христу Господу – својом жртвом за српски народ, односом према православним светињама и генезом стваралаштва Лаза је јасно показао којој вери припада. Истакнуто је и да је рођен на Света Три Јерарха што има мистичку конотацију када се упореде знање, беседнички дар и бриљантан књижевни стил које је као дар Божији добио управо по примеру тих светитеља.


По речима председника Фондације, господина Драгана Којића, Лазина величина, као што је увек присутно у нашем народу, није била довољно призната ни за Костићевог живота, а ни сада, и ту је активност Фондације значајна јер се труди да подигне нашу свест о ономе што нам Лаза оставио. Сво троје говорника, укључујући и Марину Милић Апостоловић, оснивача и управитеља Фондације, сложили су се да је Лаза Костић узор у истрајности и залагању за непролазне вредности и умножавању таланата, што треба и сами да следимо.

Песму „Светлост деци“, посвећену Светом Јовану Шангајском, надахнуто су одрецитовали најмлађи представници Лазиних амбасадора: Давид Мехмедовић Бракус, Ника Лујић и Иван Вујаклија, који су се за то припремали посетом Саборној цркви у којој су целивали иконе и мошти овог светитеља. Написана је за преславу Фондације, а на изненађење и радост присутних, хор Исон је ову песму и отпевао.

Коло српских сестара Св. Сава, парохијани Вазнесењске цркве у Жаркову, пријатељи Фондације и многи други су се здушно ујединили око послужења и целокупне организације, те је слава протекла у духу заједништва – удружени око неговања истих вредности, где смо сви били уједно и домаћини и гости.

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.