Поклоничко путовање у Епархије браничевску и нишку

Црква Светог Вазнесења Господњег у Жаркову је 28/15 и 29/16. априла 2018. године организовала поклоничко путовање у манастире браничевске Епархије – Копорин и Раваницу и манастире нишке Епархије – Поганово, Суково и Темску.

С благословом Његове Светости Патријарха српског, Г.Иринеја, Његовог Преосвештенства Епископа браничевског Г. Игњатија и Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, Хор нашега храма и група верника, предвођена старешином храма протојерејем-ставрофором Бранком Митровићем, кренула је на поклоничко путовање.

Манастир Коприн, задужбина деспота Стефана Лазаревића, било је прво место које смо походили. Након Свете Литургије, целивања и поклоњења моштима Светог деспота Стефана, трпезе љубави и разговора са духовником манастира јеромонахом Никоном наставили смо пут манастира Раванице, где смо се поклонили моштима Светог кнеза Лазара.

У послеподневним сатима стигли смо у манастир Поганово где нас је радосно и с љубављу дочекао старешина манастира Светог Јована Богослова, игуман Мардарије са својим братством. Након бденија, Свете Литургије, поуке кроз разговор, трпезе љубави и  заједничке песме наставили смо даље до манастира Суково.

У манастиру Суково су нас  игуман Серафим и монах Теофило упознали са историјатом ове светиње и њеним фрескописом. Након кратког окрепљења наставили смо путовање до следеће дестинације – манастира посвећеном Светом Георгију Победонсоцу, Темска.

То је било и последње одредиште нашег путовања. Игуманија манастира, мати Ефросинија, показала је љубав која краси истинске Хришћане и обратила нам се са душекорисним поукама.

Физички исцрпљени, а духовно окрепљени, безбедно смо се вратили у Београд. Преостаје нам само да се трудимо да све оно што смо видели, чули и доживели постане начин нашег живота.

Слава Богу и хвала Му за све!

Текст: Душан Ракочевић

Фото: Радован Савић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.