О Православном браку и породици – отац Дејан Дејановић

Друго овогодишње јесење предавање у храму Вазнесења Господњег у Жаркову, одржано у суботу, 19.септембра, било је посвећено православном браку и породици. Гост-предавач је био отац Дејан Дејановић, старешина цркве Светог мученика Трифуна на Топчидерском гробљу.

Отац Дејан Дејановић већ је познат мирјанима, не само по свом дугогодишњем службовању у цркви Христовој и духовно-пастирском искуству, већ и као уредник и водитељ дугогодишњих трибина при храму Светог Трифуна, на којима су учествовали угледни предавачи. Стога је најава његовог гостовања наишла на добар одзив.

Пред само предавање и разговор на ову тему, представљено је тротомно издање «Духовни разговори». Издање је присутнима представио секретар Богословског факултета, јереј Василије Војводић, наводећи да су се у овим издањима нашли многи знаменити предавачи са духовних трибина цркве Светог Трифуна,  а чија су предавања објављена како би била на корист и читаоцима. Издање је приредила и својим активностима увелико помогла Зорица Ковачев. 

Потом је отац  Дејан Дејановић присутнима беседио о православној породици, одговорности партнера у избору супружника, љубави, родитељском односу и тежњи да се оствари и примени у животу оно што света Црква учи о браку и породици. У даљем току, присутни су добили духовне савете и смернице на питања како се односити према потешкоћама и искушењима савремене породице, разлици брачних другова у духовности и васпитању деце, примени казни и забрана адолесценту који је под утицајем разних друштвених искушења, а присутне је занимало и како сачувати православну породицу у условима најављених промена у породичном закону и образовном систему, која су у супротности са хришћанским учењем. 

 

Лела Марковић

Пријавите се својом е-адресом на нашу листу и примајте редовно новости о дешавањима при нашем храму.