Предавања у храму

Свети Сава између истока и запада

У суботу 05.03.2016. год. имали смо прилике да слушамо доц. др Драгољуба Марјановића који нам је представио Светог Саву кроз очи једног историчара, базирајући се, пре свега, на Доментијановом житију

Опширније >

Нови циклус предавања

По обичају жарковачке цркве, 06. 02. 2016. год. отпочео је нови циклус духовних разговора. Отворио га је ђакон Александар Јовановић који је говорио о проблему начина служења у цркви.

Опширније >

Анатомија молитве

Уочи празника Св. Андреја Првозваног имали смо прилику да слушамо прво предавање Александра Јовановића, новог ђакона наше цркве.

Опширније >

О животу светих и молитви

На свете бесребренике Козму и Дамјана имали смо прилику да први пут чујемо архимандрита Филимона Зековића, игумана манастира Каона. Игуман је дошао заједно са о. Миланом Пантелићем и ђаконом Савом Лазићем поводом промоције 12 томова акатиста по сниженој цени.

Опширније >

О Православном браку и породици – отац Дејан Дејановић

Друго овогодишње јесење предавање у храму Вазнесења Господњег у Жаркову, одржано у суботу, 19.септембра, било је посвећено православном браку и породици. Гост-предавач је био отац Дејан Дејановић, старешина цркве Светог мученика Трифуна на Топчидерском гробљу.

Опширније >

Предавање о животу и делу св Николаја Велимировића

У суботу, 14. марта 2015. године, у храму Вазнесења Господњег у Жаркову је одржано предавање „Живот и дело Светог Владике Николаја Велимировића“. У цркви пуној верника предавање су држали ђакон Саво Лазић (уредник радија Глас Цркве) и историчар Бранислав Станковић из епархије шабачке, а на њихово уводно предавање надовезали су се презвитери Ненад Ђурђић и Александар Милутиновић из архиепископије београдско-карловачке.

Опширније >

Препреке у духовном животу

У суботу, 15. новембра 2014. у 18:30 у нашем храму психолог Виктор Вицановић одржао је предавање на тему „Препреке у духовном животу“. Непосредно пре предавања је

Опширније >

Монах Арсеније (Јовановић) у посети жарковачком храму

У суботу 1. новембра 2014. године, после бденија, на редовна предавања на тему Светог Писма, у госте нам је дошао монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог, широј јавности познат по књизи „Бог и рокенрол“.

Опширније >

Предавање о. Рафаилa (Бољевића)

У суботу, 25. октобра 2014, у 18.30 сати, после празничног бденија, у препуном храму Вазнесења Господњег у Жаркову, наш драги гост, игуман манастира Подмаине из Будве, одржао је веома надахнуту беседу насловљену „Земља обећана“. Овим поводом дошао нам је у госте и хор из вождовачке цркве Св. цара Константина и царице Јелене да би увеличао овај догађај.

Опширније >

Почео нови циклус тумачења Светог Писма у нашем храму

У прву суботу после Крстовдана, 4. октобра 2014.г. настављено је традиционално тумачење Светог Писма при нашем храму. У овом периоду изабрана је Посланица светог Апостола Павла Римљанима. Око стотинак верника су редовни на предавању и овог циклуса.

Опширније >