Блог храма

Ходочашће Православним светињама Грчке

Група ходочасника из жарковачког храма Вазнезења Господњег, уз благослов његове Светости патријарха српског господина Иринеја, обишла је у периоду од 6-12. октобра 2015. године део Православних светиња Грчке.

Опширније >

О Православном браку и породици – отац Дејан Дејановић

Друго овогодишње јесење предавање у храму Вазнесења Господњег у Жаркову, одржано у суботу, 19.септембра, било је посвећено православном браку и породици. Гост-предавач је био отац Дејан Дејановић, старешина цркве Светог мученика Трифуна на Топчидерском гробљу.

Опширније >

Слава подмлатка Фондације Лаза Костић

Фондација Лаза Костић је традиционално у нашој цркви прославила Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског, славу својих најмлађих чланова. Прослава је почела вечерњом службом и резањем колача. Током службе смо имали смо част да први пут у нашем храму чујемо појачко друштво „Мокрањац“ под руководством Јелене Јеж.

Опширније >

Мисија Православне Цркве широм света

Последње предавање у овогодишњем летњем циклусу при жарковачкој цркви одржано је 20. јуна и посвећено је мисионарском деловању. Предавач је био др Станоје Станковић, члан Мисионарског одељења СПЦ и руководилац православног мисионарског центра „о. Данил Сисојев“.

Опширније >

Хришћанско слово 2015

Традиционално на Петровске покладе и ове године је организовано годишње сабрање под називом „Хришћанско слово“ у част проте Милорада Павловића, првог пароха жарковачког.

Опширније >

Литургијски фестивал 2015

Субота пред Петровске покладе 2015. године у порти жарковачке цркве била је у посебно радосној атмосфери – као и сваке године, вероучитељи општине Чукарица су се потрудили да богато украсе порту и организују активности за децу у оквиру традиционалног Литургијског фестивала који се одиграва у нашој парохији.

Опширније >

Промоција књига о страдању Срба у 20. веку

У порти храма, 23. маја 2015. смо имали прилику да слушамо Радомира Ковачевића (токсиколога), Радета Рајића (професора и пуковника у пензији) и Биљану Живковић (публицисту) на тему страдања Срба у 20. веку. Повод су биле књиге из те области аутора Биљане Живковић.

Опширније >

Слава храма 2015.

Ове године на празник Вазнесења Господњег Светом архијерејском литургијом у нашем храму је началствовао Његово Преосвештенство викарни епископ топлички г. Арсеније уз саслуживање неколико презвитера и ђакона.

Опширније >

Родослови породица Јанковић и Спасеновић из Жаркова

У суботу увече, 16. маја 2015, имали смо прилику да у порти жарковачке цркве слушамо о родослову две староседелачке породице Јанковић и Спасеновић. Повод је представљањe књига: „Родослов породице Јанковић из Жаркова“ и „Родослов породице Спасеновић из Жаркова“ аутора професора Радослава Г. Јанковића.

Опширније >